Ungdomens mälarbad

2009 Bredangsbadet

 

En bild från min barndoms gamla badstrand vid Mälaren. På den tiden, vi pratar 60-70-tal, då var det stora stockar som utgjorde länsarna, där det i dag flyter ett avgränsande rep med plastkulor. De gamla länsarna av trä var hala av alger och vi låg gärna och flöt ute vid dem när vi väl kunde simma två hundra meter. Det bör ha varit i trean, det var sommaren sextiosju och framåt.  Ute i farleden färdades mycket båtar, det var skärgårdsbåtar och större fraktfartyg som gav rejält med vågor.

Längre åt vänster, ur bild låg ett 10-meters hopptorn, den brukade jag inte hoppa ifrån. Om vårarna var kommunen vid badet och hade dykare som drog upp alla saker som hamnat vid bryggorna av olika anledningar… gamla cyklar, hjulfälgar och annat till exempel så var det nedstucket spetsade käppar nedstuckna nedanför hopptornet, tur att de röjde kan jag bara säga. Det var nog också på förekommen anledning.

Här vid detta friluftsbad lärde jag mig att simma, sommaren 1966. Jag hann med att vara med i simskolan i två veckor, sedan var det dags för mig att följa med på semester med mina föräldrar. Jag minns att vi åkte direkt efter lördagssimningen, jag hade just lärt mig de första fria simtagen i vattnet. I utbildningen ingick torrsim, ja, faktiskt, vi lärde oss benrörelserna på stranden, sittande i sanden. Jag vill minnas att vattnet var 16 grader varmt i vattnet när vi började simskolan efter skolans slut och att det var ett par grader varmare när jag fick lov att sluta kursen.

Fotot ät taget en dag i slutet på augusti när skolan har börjat och det är inte många som badar, det är ganska tidigt på en lördag förmiddag. Johan och Viktor simmar dock och har roligt i vattnet med några andra barn.