Resan till OS, 1948

OS flagga
Två löpare med åskådare bredvid.

William Grut och Sune Wehlin år 1948 i London.

Min morbror Karl Erik Jansén besåg Olympiska spelen i London. Vid den här tiden, strax efter andra världskriget slut så var resan i sig ett litet äventyr. Jag har tagit del av Karl Eriks resehandlingar och beskriver nedan lite hur det gick till.

Karl Erik beställde en gruppresa genom Skid- och friluftsfrämjandets resebyrå i Stockholm. De var 83 deltagare, varv 13 kvinnor samt fyra reseledare med på resan. Resan företogs mellan 26 juli och 10 augusti 1948, turen utgick från Malmö hamn och gick över Korsör, Nyborg till Sönderborg i Danmark, här övernattade man. Tidigt morgonen efter åts frukost och så bar det av med buss genom Tyskland, middag i Enschede i Nederländerna och därefter buss igen till Hoek van Holland. För att få passera Tyskland som var en militariserad zon så krävdes en “Military permit”, ett slags visering.  Kanalkusten nåddes vid midnattstid och gruppen klev på en kanalbåt. Damerna fick hytter att sova i medan herrarna fick reda sig en sovplats i tältstolar på däck…

Båten avgick nästa dag vid lunchtid och deltagarna var framme vid Harwich i England vid 19-tiden.
I London var de framme vid 21-tiden. Under båtfärden serverades två mål mat.

I England inkvarterades de på hotell National i London respektive på hotell i Windsor, en kuststad tre mil från London.

Resan kostade totalt 865 kronor i dåtidens penningvärde, det bör enligt Myntkabinettets penningvärdesomräknare ha motsvarat 14 300 kr i dag, alltså en normal nettomånadslön.
Deltagarna fick även ta med sig kaffe, socker etc för att få måltiderna att bli mer kompletta.

Det måste ha varit en spännande om än ansträngande resa, som vi i dag har svårt att föreställa oss hur det kunde vara – bekvämlighet med dagens mått mätt var det ju inte tal om!

Resminnet från OS 1948 bar Karl Erik med sig hela livet, jag minns att han berättade några ögonblicksbilder från resan.